Campanya contra els “falsos autònoms”. Estàs preparat?

Un dels objectius de l’actual Govern Central és la d’acabar amb la figura del coneguts col·loquialment com a “falsos autònoms“.  Amb aquest objectiu, s’estan intensificant les inspeccions de treball en determinats sectors, i també s’ha dut a terme una campanya d’enviaments massius de cartes perquè els afectats regularitzin la seva situació voluntàriament.

El Govern calcula que a Espanya hi ha actualment 130.000 “falsos autònoms” i el passat dia 3 de setembre el President Pedro Sánchez va anunciar que, des de l’inici de la campanya ja s’han regularitzat un total de 8.000.

Què és un fals autònom?

Un “fals autònom” és un treballador que està cotitzant al règim especial de treballadors autònoms (RETA) quan en realitat hauria d’estar cotitzant al règim general de l’empresa per qui treballa.

Què determina si l’autònom és o no “fals“?

Les característiques d’un “fals autònom” són:

  • Duu a terme la seva activitat sota l’àmbit d’organització, supervisió i direcció de l’empresa per qui treballa.
  • No té infraestructura productiva pròpia
  • No hi ha diferències amb altres treballadors per compte aliena de l’organització

Quina diferència hi ha entre un “fals autònom” i un TRADE?

El TRADE és un treballador autònom depenent. És a dir, es tracta d’un autònom que actua de manera independent i autònoma, però que factura un 75% o més dels seus ingressos a una sola empresa. Aquesta figura és legal i té uns drets específics reconeguts, com per exemple tenir una cobertura d’accidents de treball.

El “fals autònoms” acostuma també a facturar la major part dels seus ingressos a un sol client. Per tant, el que el diferencia del TRADE són els elements destacats en l’apartat anterior (organització i infraestructura pròpia i i diferenciació dels treballadors en plantilla).

Què fer si tens un “fals autònom” treballant a la teva empresa?

El nostre consell es regularitzar la situació per evitar sancions i problemes majors . Si us poseu en contacte amb nosaltres, us explicarem com i us ajudarem a minimitzar riscos en aquest àmbit.

Què fer si ets un “fals autònom“?

En aquest cas, et proposaríem una visita inicial per tal d’estudiar la teva situació en concret i determinar si, efectivament, el teu cas és el d’un “fals autònom” segons els criteris de la Inspecció de Treball o no. I, depenent del cas, miraríem d’orientar-te i trobar la millor solució al teu cas.

Meritxell Ventura – advocada

Deixa un comentari