Coronavirus i fragilitat econòmica

“El passat mes de setembre reflexionava en aquesta mateixa secció sobre el probable adveniment d’una crisi econòmica. Com ja advertia aleshores, els economistes no som vidents i el futur és impredictible. I, efectivament, ningú podia anticipar l’actual brot de coronavirus i el seu enorme impacte sobre l’economia, l’abast del qual és encara incalculable.

Els mitjans ens parlen de pèrdues de punts a la borsa i de contracció del PIB. Crec que tot plegat sóna massa abstracte. Per això, vull explicar-vos la realitat que estan vivint algunes de les pimes i autònoms que assessoro en el meu dia a dia professional. Per exemple, el cas d’en Dídac, un empresari de 64 anys que estava a punt de tancar la venda de la seva empresa a un grup inversor de Madrid i jubilar-se. Dúiem dos mesos d’intenses negociacions i dilluns vam rebre la fatídica trucada informant-nos que l’operació es posposava indefinidament a causa del cornavirus.

O el cas de la Berta, propietària d’un esplèndid hotel de la Costa Brava, que tot just acaba d’ampliar, i a qui li han cancel·lat el 60% de les reserves. O el cas d’en Víctor, un empresari desenvolupador d’aplicacions mòbils i pàgines web que ha vist com s’aturen el 40% dels seus projectes en cartera. O el cas de la Paula, fotògrafa freelance d’esdeveniments corporatius, a qui cada dia anul·len un nou acte. Segueixo?

Sincerament, no tinc cap ganes d’induir al desànim ni a l’alarmisme. El que pretenc és, simplement, que prenguem consciència que, rere les xifres, hi ha persones. I que, rere les empreses, hi ha famílies. En aquest context, donar suport a pimes i autònoms és, a mig termini, potser la millor política social que es pugui concebre. Un nou repte per a la UE i el Banc Central Europeu, la resposta del qual coneixerem en el dia d’avui. Esperem no ens tornin a fallar.

Per acabar, constatar que queda novament palès que la interdependència econòmica i la globalització, que tan positives són en alguns sentits, converteixen el nostre sistema en enormement fràgil. Ara bé, no perdo l’esperança: estic convençut que aquesta fragilitat sistèmica quedarà compensada per la fortalesa i resiliència de les pimes i autònoms que en formem part; i que en Dídac, la Berta, en Víctor i la Paula se’n sortiran.”

Arnau Bonada

Arnau Bonada gestor Sabadell amb experiència

Leave a Reply