Anul·lada la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans

ATENCIÓ: Després d’aquest article hi ha hagut novetats. Consulti-les aquí:

Sembla increïble, però en aquest país, jurídicament parlant, tot és possible. Ara fa uns dies, us informàvem en un article de les nombroses modificacions introduïdes a la Llei d’Arrendaments Urbans. Doncs bé, tots aquests canvis han quedat anul·lats pel Congrès en la sessió del passat 23 de gener .

Es tracta d’una situació que només s’havia produït anteriorment en tres ocasions en la història de l’Espanya democràtica. És a dir, que el Govern publiqui un Reial Decret Lei i que posteriorment el Congrés de Diputats el tombi.

Arribats a aquest punt, la incertesa jurídica és màxima:

Segons la nostra interpretació, els canvis a  la LAU hauran tingut vigència entre el 18 de desembre de 2018 i el 23 de gener de 2019. Per tant, tots els contractes celebrats entre aquelles dates s’hauran de regir per l’establert al Reial Decret, però els que es facin a partir d’ara, ja no.

Per exemple, en base a aquella modificació, la durada mínima dels contractes de lloguer d’habitatges passaven de 3 a 5 anys, o 7 anys en el cas d’arrendadors persones jurídiques. Aquesta mesura ha estat vigent durant aquests dies, però actualment hem de tornar a fixar la duració mínima contractual en 3 anys.

En resum, no podem deixar de manifestar el nostre malestar per aquesta incertesa jurídica i inestabilitat normativa. Més enllà de consideracions polítiques, que queden fora del nostre àmbit, sí que hem volgut il·lustrar aquest article amb una pandereta. Una imatge val més que mil paraules.

Meritxell Ventura

Deixa un comentari