[:ca]Una feina per a tota la vida (Diari de Sabadell)[:]

[:ca]El passat dissabte 23 de maig, el Diari de Sabadell va publicar un article d’opinió de l‘Arnau Bonada. Ens va fer especial il·lusió que coincidís amb els premis de disseny de la Society for News Design que va rebre el diari.

Aquí reproduïm el text íntegre de l’article:

“La setmana passada vaig fer un cafè amb el meu bon amic Santi, el qual es troba a l’atur després de vint-i-cinc anys treballant com administratiu comptable en diverses grans empreses. Ja fa més de sis mesos que està buscant feina de manera activa i, malgrat haver rebaixat sensiblement les seves aspiracions salarials, els centenars de currículums que ha enviat no han obtingut la més mínima resposta.

Casualment, la nit anterior, vaig presidir una trobada de la Xarxa Onion a les instal·lacions de l’empresa Vi3 Informática, en el marc d’un nou cicle de networkings in company que acabem d’arrencar. Hi van assistir una vintena d’emprenedors locals, curulls d’energia i motivació per fer créixer els seus projectes. Les dues hores de l’acte em van passar volant, tot intercanviant targetes i explorant possibles vies de cooperació empresarial.

El contrast d’ambdues trobades em va deixar força trasbalsat. Certamant, els que ara rondem els quaranta anys vam ser educats per trobar una feina; una feina per a tota la vida. L’emprenedoria difícilment era aleshores una opció que es pogués considerar, ja que s’associava a la incertesa, al risc, a la inestabilitat. Actualment, en canvi, l’estudi de referència GEM (monitor de l’emprenedoria global) ens diu que un 57% dels emprenedors vocacionals a Espanya escullen aquest camí cercant una major independència.

En un escenari tan complex com el present, amb una realitat tan líquida, em pregunto quin és el camí més incert, si el de l’emprenedor que desenvolupa un negoci propi o el de l’assalariat que lliga el seu futur al d’un tercer. Quin grau de seguretat pot tenir, per exemple, un treballador de la SEAT en aquests moments quan el senyor Herbert Diess, president del grup Volskwagen, declara que els nous vehicles elèctrics necessitaran un 30% menys de mà d’obra?

Com a economista, m’han ensenyat que, en un entorn canviant, per competir cal ser flexible. L’emprenedor, per força, té molt més desenvolupada aquesta capacitat d’adaptació al medi, ja que, per sobreviure dins el mercat, està obligat a formar-se contínuament, a estar al dia en tecnologia i idiomes, a no baixar mai la guàrdia. Si bé he d’admetre que aquesta dinàmica esdevé, a vegades, esgotadora, crec que és innegable que condueix a un creixement professional i competencial superior al del treballador assalariat mitjà. I aquest creixement comporta, com no pot ser d’altra manera, una menor probabilitat de quedar-se fora de joc.

Desitjo naturalment el millor pel meu bon amic Santi, i que tant de bo trobi ben aviat la feina que tant necessita. Però, tal com vaig recomanar-li, i com recomano als estudiants als que sovint faig xerrades, si vol una feina per a tota la vida, potser la millor manera d’aconseguir-la, avui dia, és esdevenint emprenedor.”

Arnau Bonada

Arnau Bonada gestor Sabadell amb experiència[:]

Leave a Reply