Històricament, els autònoms han tingut pensions de jubilació inferiors i han cotitzat menys en comparació amb els treballadors assalariats (més del 80% dels autònoms a l’Estat espanyol cotitzen segons la base mínima, segons dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social).
Aquesta discrepància en les cotitzacions i, per tant, en les prestacions de jubilació, feien palesa la necessitat imperant de canviar la perspectiva dels autònoms pel que fa a la seva seguretat financera en la jubilació. Davant d’aquest panorama, arriba la Llei 12/2022, del 30 de juny, que considera que no només s’ha de cotitzar més o ajustar les contribucions segons els ingressos reals, sinó que també obre l’oportunitat de subscriure’s a un pla de pensions personalitzat.
Els nous Plans de Pensions d’Ocupació Simplificats (PPOS) per a autònoms es presenten com una solució innovadora en aquesta direcció. Aquests plans ofereixen als treballadors per compte propi la possibilitat d’incrementar els seus recursos econòmics destinats a la jubilació, omplint un buit que anteriorment només estava disponible per als empleats assalariats. A més de complementar les prestacions de jubilació estatals, els PPOS busquen assegurar un nivell de vida adequat durant la retirada professional i proporcionar un coixí financer que permeti fer front a possibles imprevistos, reforçant així la seguretat financera dels autònoms en la seva etapa de jubilació. Però, què són? Quant puc aportar? On tributen? Com afecten la renda? En aquest article t’explicarem això i més.
Continguts

Què són els plans de pensions per a autònoms/ònomes?
En termes senzills, es tracta d’un instrument financer dissenyat amb la finalitat que l’autònom/ònoma estalviï per a la seva jubilació.
En aquest sentit, com a autònom, aconseguiràs acumular un fons d’estalvi que et permetrà complementar la pensió pública que eventualment rebràs de l’Estat.
El mecanisme de funcionament és clar i accessible: pots fer aportacions de manera regular o puntual al teu pla de pensions d’ocupació tenint la flexibilitat de suspendre-les temporalment o permanentment segons les teves necessitats i circumstàncies.
Quant puc aportar?
Establint un límit d’aportació addicional per a autònoms, el Reial Decret 668/2023 va introduir modificacions a l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) relacionades amb les aportacions als plans de pensions.
Aquest nou límit permet als autònoms/ònomes deduir fins a 4.250 euros per les seves contribucions als Plans de Pensions d’Ocupació Simplificats (PPOS) promoguts per federacions o associacions de treballadors autònoms, sumant-se al límit general de 1.500 euros. En total, un autònom/ònoma pot arribar a deduir-se fins a 5.750 euros.
En la seva essència, els autònoms poden contribuir a aquests fons de manera flexible, ja sigui amb aportacions periòdiques o aportacions puntuals, i tenen la llibertat d’ajustar les seves contribucions segons la seva situació financera en qualsevol moment. A més, tenen l’opció de suspendre temporalment o permanentment les aportacions si així ho desitgen.
La gestió d’aquests plans s’adapta als perfils dels participants, considerant factors com la rendibilitat, diversificació, riscos i impacte social de les inversions realitzades pels qui els subscriuen.
Aquests PPOS han de ser promoguts per associacions, federacions o col·lectius, mentre que la gestió i el dipòsit corren a càrrec d’entitats supervisades per reguladors públics.
Presenten característiques atractives, com comissions generalment inferiors a les dels plans individuals (amb límits de comissió de gestió màxima establerts en el 0,3%), la qual cosa redueix els costos associats. A més, el capital acumulat es protegeix per garantir que es destini exclusivament a la jubilació i que el diners sempre pertanyin al participant.
Qui té accés a aquests plans?
L’accés a aquests plans és senzill, amb l’únic requisit de ser autònom, tenir més de 16 anys i residir a l’Estat espanyol. No és necessari pertànyer a cap associació, tot i que aquesta hagi estat involucrada en la creació del pla.
Com en qualsevol producte financer, és essencial que l’interessat s’informi amb un assessor fiscal o financer o la seva entitat bancària, i compti amb l’assessorament d’un professional, com el gestor del banc.
Aquest professional pot aconsellar sobre el producte més adequat per a l’autònom, realitzar simulacions per avaluar el benefici en la seva declaració de l’IRPF, analitzar quin pla és més convenient segons la seva edat, o estimar el complement de pensions que obtindrà en la seva jubilació.
Contribucions
Les contribucions efectuades seran sempre de naturalesa voluntària i recauran exclusivament en l’autònom.
Aquestes poden adoptar la forma de contribucions úniques o periòdiques, les quals poden ser ajustades quant a la seva quantitat o freqüència, i fins i tot suspendre’s temporalment.
En cap cas es permetrà que les contribucions excedeixin els límits legals establerts anualment.
El pla admet transferències d’altres plans de pensions, sense que això tingui repercussions en els límits legals de les contribucions.
Quant em puc desgravar de la renda?
Ara, endinsem-nos en la part més crucial dels plans de pensions d’ocupació per a autònoms: quant es pot desgravar a la Declaració de la Renda?
Amb les recents modificacions normatives d’aquest any, han canviat els límits i els autònoms i autònomes tenen l’oportunitat d’ampliar significativament els seus beneficis fiscals.
Fins ara, la deducció permesa era de fins a 1.500 euros, però amb la nova regulació, ara és possible deduir fins a 5.750 euros amb els plans de pensions d’ocupació destinats a autònoms.
Amb aquesta actualització, els treballadors per compte propi poden aprofitar al màxim aquestes deduccions en completar la seva Declaració de la Renda.
Beneficis d’optar per un pla de pensions com a autònom o autònoma
Ara detallarem els principals avantatges de comptar amb un pla de pensions d’ocupació si ets autònom que pot variar segons l’entitat bancària amb la qual es facin les gestions.
Deduccions fiscals
Les aportacions al pla són deduïbles a l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), oferint-te beneficis fiscals.
Complement per a la jubilació pública
És comú que els autònoms triïn la base de cotització mínima, la qual cosa podria resultar en una pensió de jubilació pública insuficient.
Un pla de pensions d’ocupació ofereix l’oportunitat de complementar aquestes prestacions.
Flexibilitat en les aportacions
Pots ajustar i fins i tot suspendre les aportacions en èpoques de baixos beneficis, així com augmentar-les quan la teva situació financera ho permeti.
Comissions competitives
Les comissions associades als plans de pensions d’ocupació solen ser inferiors a les dels plans individuals, la qual cosa contribueix a reduir els costos associats.
Protecció del capital acumulat
El capital acumulat està protegit i destinat exclusivament a la teva jubilació.
Quan i com la puc cobrar?
La pensió de jubilació per a autònoms/ònomes ofereix diverses modalitats de cobrament, adaptades a situacions específiques i excepcionals.
A continuació, detallem quan i com pots accedir a la teva pensió en diferents circumstàncies:
Contingències
Jubilació
Pots accedir a la teva pensió en jubilar-te en el règim de la Seguretat Social corresponent, ja sigui a l’edat ordinària, anticipada o posteriorment.
Incapacitat
En cas d’incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa, pots optar pel cobrament de la teva pensió.
Defunció
En situacions de defunció, els teus beneficiaris poden tenir dret al cobrament de la pensió corresponent.
Dependència
Si et trobes en situació de dependència severa o gran dependència, pots sol·licitar l’accés a la teva pensió.
Malaltia greu
D’acord amb la normativa legal establerta, la pensió es pot cobrar en casos de malaltia greu.
Atur de llarga durada
Si et trobes en situació d’atur i no perceps cap prestació contributiva, pots accedir a la teva pensió.
**Amb la implementació de la nova legislació, es facilitarà la possibilitat de recuperar les contribucions realitzades als plans de pensions a partir de l’any 2025, sempre i quan hagi transcorregut un període mínim de 10 anys des de la data de la seva realització. En altres paraules, aquesta disposició s’aplica a les contribucions efectuades a partir de l’any 2015.
Formes de pagament
Capital
Tens l’opció de rebre la suma acumulada en un únic pagament al moment de jubilar-te, en casos de malaltia greu o acomiadament de llarga durada.
És una modalitat comuna entre els autònoms, però tingues en compte que podries haver de pagar el tipus màxim d’IRPF, la qual cosa afectaria els impostos.
Renda
Pots triar rebre pagaments periòdics que assegurin un flux constant d’ingressos durant la teva jubilació.
Combinació entre capital i renda
Personalitza el teu pla optant per una combinació de pagament únic (capital) i pagaments periòdics (renda) segons les teves necessitats i preferències.
Pagaments sense periodicitat regular
En situacions específiques, com ara malaltia greu i acomiadament de llarga durada, l’única opció disponible pot ser el cobrament immediat en forma de capital.
En resum, la flexibilitat d’aquestes modalitats de pagament permet adaptar-se a diverses circumstàncies, oferint-te opcions que es compleixen amb les teves necessitats financeres i personals.
Com en totes les qüestions relacionades amb productes financers, és crucial que la persona interessada busqui informació ja sigui a través del seu assessor fiscal o financer, o a la seva entitat bancària, per exemple.
L’equip de Fika Economistes i Advocats t’ajudarem encantats. Posa’t en contacte amb nosaltres.

Si necessites assessorament amb relació a aquest tema o a qualsevol altre relacionat amb les finances, la fiscalitat, la comptabilitat i l’administració de la teva empresa, posa’t en contacte amb nosaltres i l’equip de Fika Economistes i Advocats t’ajudarem.
