Nou Reial Decret 7/2019 de reforma dels arrendaments

L'Estat reforma la llei d'arrendaments urbans.

 

Tot el que has de saber sobre el nou decret de lloguer

En anteriors publicacions, s’ha tractat la regulació del Reial Decret 21/2018, de 14 de desembre, de mesures urgents en matèria de vivenda i lloguer. També es va tractar aquest tema quan va ser derogat. Doncs bé, finalment tenim nova regulació  i els contractes d’arrendaments d’habitatges que es celebrin a partir del 5 de març de 2019 se’ls aplicara la reforma de la Llei d’arrendaments urbans (LAU) aprovada pel nou Reial Decret Llei 7/2019 d’ 1 de març, publicada al BOE del 05.03.2019 i d’entrada en vigor el 6 de març de 2019, amb caràcter no retroactiu. Noves regles del joc que analitzarem punt per punt tot seguit.

Durada mínima del contracte

Es tracta d’una de les principals mesures del nou decret llei, el qual disposa l’ampliació de la durada mínima a voluntat de l’inquilí de de 3 a 5 anys, si l’arrendador es persona física, o de 7 anys, si es persona jurídica. D’ aquesta manera es torna així a les condicions previament establertes a la darrera reforma.

Pròrroga tàcita

Si a la arribada de la data venciment del contracte de lloguer, cap de les parts comunica la voluntat de renovar-lo,  aquest quedarà renovat automàticament per plaços anuals fins a un màxim de 3 anys.

I en tal cas, el plaç de preavís per a la no aplicació de la prórroga tácita queda fixat en 2 mesos per l’arrendatari i 4 mesos per l’arrendador.

Fiança

Es limitarà a 2 mensualitats màxim per exigir a la firma del contracte de lloguer (a banda del mes en curs). Cal recordar que fins ara, l’ aval o dipòsit que es podia exigir no tenia límit de quantia.

A més a més, s’ estableix la informació minima que ha de subministrar-se en els dipòsits de fiança, per tal de millorar la transparència.

Increment de renda i despeses repercutibles

Continua llegint «Nou Reial Decret 7/2019 de reforma dels arrendaments»

Anul·lada la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans

Darreres novetats a la LAU

Sembla increïble, però en aquest país, jurídicament parlant, tot és possible. Ara fa uns dies, us informàvem en un article de les nombroses modificacions introduïdes a la Llei d’Arrendaments Urbans. Doncs bé, tots aquests canvis han quedat anul·lats pel Congrès en la sessió del passat 23 de gener .

Es tracta d’una situació que només s’havia produït anteriorment en tres ocasions en la història de l’Espanya democràtica. És a dir, que el Govern publiqui un Reial Decret Lei i que posteriorment el Congrés de Diputats el tombi.

Arribats a aquest punt, la incertesa jurídica és màxima:

Segons la nostra interpretació, els canvis a  la LAU hauran tingut vigència entre el 18 de desembre de 2018 i el 23 de gener de 2019. Per tant, tots els contractes celebrats entre aquelles dates s’hauran de regir per l’establert al Reial Decret, però els que es facin a partir d’ara, ja no. Continua llegint «Anul·lada la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans»

Nou model 233 per guarderies i centres educatius

Nou model i nova deducció per nens a guarderia

Aquesta novetat està relacionada amb un incentiu per a facilitar la conciliació de la via laboral amb la familiar. Es busca incentivar que les mares puguin tornar a la feina amb el recolzament de les llars d’infants.

Amb aquest objectiu, la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l’Estat per a 2018 va modificar l’article 81 de la Llei de l’IRPF, establint que l’import de la deducció per maternitat (1.200 euros) es pogués incrementar fins a 1.000 euros addicionals quan el contribuent que tingui dret a la mateixa hagués satisfet en el període impositiu despeses per la custòdia del fill menor de tres anys en llars d’infants o centres d’educació infantil autoritzats. Continua llegint «Nou model 233 per guarderies i centres educatius»

Novetats per al 2019 de la Llei d’Arrendaments Urbans

Aquest desembre el Govern ha aprovat un Reial Decret Llei (de mesures urgents en matèria d’habitatge i lloguer) que introdueix diverses modificacions substancials a la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU). Aquí us fem un breu resum de les mesures que creiem que poden ser de major rellevància per als nous contractes de lloguer d’habitatge:

Durada mínima del contracte

En la darrera modificació (Govern PP) a l’any 2013, la durada mínima dels contractes d’arrendament d’habitatge van passar de 5 a 3 anys. Amb el canvi actual, es torna als 5 anys de durada mínima com a norma general. A més, en el cas que l’arrendador de l’immoble sigui una persona jurídica, la durada mínima del contracte de lloguer ara és de 7 anys. Continua llegint «Novetats per al 2019 de la Llei d’Arrendaments Urbans»

Pròrroga del límit de mòduls pel 2019

Hisenda prorroga limits moduls 2018

Un any més, el Govern ha esperat al darrer moment per prorrogar els límits per a l’aplicació de mòduls (estimació objectiva). La mateixa situació ja va produir-se l’any passat i la vàrem explicar en aquest article: Hisenda prorroga els límits de mòduls per 2018.

El límit de facturació global havia de baixar dels 250.000 euros anuals als 150.000 euros anuals; i pel cas de facturació a empreses, el límit havia de baixar dels 125.000 euros anuals als 75.000 euros anuals. Aquests canvis no es produeixen finalment i els límits segueixen igual que l’any 2016, 2017 i 2018.

Els mòduls: una assignatura pendent

Continua llegint «Pròrroga del límit de mòduls pel 2019»

Pujada de la quota d’autònoms pel 2019

Pujada de quotes a autònoms el 2019

Es tracta d’una qüestió a la qual el Govern portava mesos donant voltes i sobre la qual finalment s’ha arribat a un consens entre Govern, sindicats i representants d’associacions d’autònoms. Així doncs, a partir de l’1 de gener de 2019 tindrem un augment de les cotitzacions a canvi de majors cobertures socials per a l’autònom.

En absència (un any més) de Pressupostos Generals, s’ha aprovat l’augment de l’1,25% de la base mínima de cotització d’autònoms al costat d’un tipus de cotització del 30% que inclou noves cobertures socials.

Autònoms persona física:

D’aquesta manera la base mínima de cotització de l’autònom passarà dels 932,70 euros de 2018 a 944,40 euros a partir de l’1 de gener de 2019.

Aquests increments deixen una pujada de gairebé 5 euros mensuals, 53 euros anuals, en concepte de quota d’autònoms que se situa en 283,3 euros al mes a 2019. Continua llegint «Pujada de la quota d’autònoms pel 2019»

No es poden deduir els donatius a escoles concertades

Hisenda no permet deduir les donacions a escoles concertades

Com és sabut, tradicionalment les escoles concertades i privades han creat fundacions o organismes similars per vehicular part de les quotes mensuals que paguen les famílies. Entre d’altres avantatges, això permetia que les famílies poguessin deduir a la renda aquestes aportacions.

El Registre d’Economistes i Assessors Fiscals, aquest passat mes de desembre va informar que l’Agència Tributària ha iniciat una campanya per a comprovar i no permetre aquesta mena de de deduccions.

Hisenda considera que les quotes mensuals o per matriculació que paguen les famílies a les escoles concertades no es poden considerar donacions, sinó una contraprestació d’un servei prestat pel centre.  Continua llegint «No es poden deduir els donatius a escoles concertades»

Bon Nadal i feliç 2019 !

Estimats amics,

En aquestes èpoques nadalenques, volia compartir amb tots vosaltres una reflexió:

Ara fa un parell de setmanes vaig tenir el plaer de viatjar a Eindhoven (Holanda) juntament amb una delegació d’empresaris i professionals de Sabadell, en el marc d’un projecte que lidera l’empresari Joan Casanovas del Gremi de Fabricants. Hi vam anar convidats per la Universitat de Tecnologia i l’Ajuntament d’Eindhoven i, durant tres dies, vam conèixer la història de transformació de la ciutat.

Quan Karl Marx fugia d’Alemanya camí de Londres, es va allotjar un parell setmanes a casa de la família Phillips a Eindhoven. Aleshores, els 12 germans Phillips eren encara petits i, segons diu la llegenda, la visita del pare del comunisme els va marcar la vida. Sempre pensant en la comunitat, i gràcies al fort creixement de l’empresa, els Phillips van crear a Eindhoven hospitals, barris residencials, centres esportius i, fins i tot, el mític club de futbol PSV Eindhoven. Continua llegint «Bon Nadal i feliç 2019 !»

El model 347 es podrà presentar el mes de febrer

HIsenda rectifica i el model 347 es odrà presentar el mes de febrer

Ahir vam rebre una excel·lent notícia del Col·legi d’Economistes de Catalunya: el model 347 es podrà continuar presentant durant el mes de febrer.

Enguany havia canviat la normativa i s’havia establert que el termini de presentació del model 347 era el mateix el dels altres models informatius i, per tant, s’havia de presentar durant el mes de gener. Aquest fet suposava un enorme contratemps per totes les empreses i pels despatxos professionals, ja que el gener és un mes especialment complicat.

Afortunadament, el sentit comú s’ha acabat imposant i, amb la publicació en el BOE del passat 31/10/2018, de l’Ordre HAC/1148/2018, de 18 d’octubre, per la qual es modifica l’Ordre EHA/3434/2007, l’Ordre EHA/3012/2008, l’Ordre EHA/3786/2008, l’Ordre EHA/3111/2009 i l’Ordre HAP/2194/2013, s’estableix definitivament que el termini de presentació del model 347 és el mes de febrer de cada any en relació amb les operacions realitzades durant l’any natural anterior.

Cal recalcar que tant des del Col·legi d’Economistes com des del Consejo General s’han realitzat nombroses gestions per aconseguir aquest canvi de criteri i, tot i que de forma oficiosa era d’esperar que el termini s’ampliés, fins que no s’ha publicat al BOE nos’ha confirmat la notícia.

Agraïm doncs les gestions dutes a terme des del Col·legi i el Consejo així com als responsables de l’AEAT i del Ministeri que finalment han escoltat i comprès els arguments dels professionals.

Arnau Bonada

Arnau Bonada gestor Sabadell amb experiència

 

 

El Tribunal Suprem declara exempta la prestació per maternitat

El Tribunal Suprem declara exempta la prestació de maternitat

Bones notícies per les famílies que han tingut fills ens els darrers 4 anys. Era una qüestió que anàvem seguint molts fiscalistes i finalment aquesta setmana la Sala III del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha emès una sentència que no dóna lloc a dubtes.

Una sentència d’obligat compliment per l’Agència Tributària

La sentència del Tribunal Suprem confirma la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que el juny de 2017 va declarar que la prestació per maternitat s’havia de considerar exempta al IRPF i, per tant, la mateixa no pot estar subjecte a retenció ni cal que es tributi per la mateixa a la declaració de IRPF del contribuent.

Qui es pot beneficiar d’aquesta sentència?

Totes les persones que en els darrers quatre anys (declaracions de IRPF 2014, 2015, 2016 i 2017) hagin tingut un fill i hagin percebut la prestació per maternitat poden reclamar a Hisenda l’impost pagat de més.

Com us podem ajudar?

Des de Fika Economistes i Advocats ens oferim per dur a terme en el teu nom tots els tràmits necessaris per poder recuperar els impostos indegudament pagats. A més, treballarem a èxit, és a dir, només et cobrarem un petit percentatge de l’import que recuperis, sense que ens hagis d’avançar cap quantitat.

Escriu-nos a info@fika.cat o omple el següent formulari i t’informarem de tot el que necessitem per gestionar-ho.

Arnau Bonada

Arnau Bonada gestor Sabadell amb experiència