L’Economia Social i Solidària i els Fons Next Generation

El juliol de l’any 2020 el Consell Europeu va acordar un instrument excepcional de recuperació temporal, els coneguts Fons Next Generation, per fer front a les conseqüències econòmiques i socials sorgides amb la pandèmia de la COVID-19.

A Espanya, aquests fons són dirigits mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el qual busca impulsar i coordinar grans iniciatives que contribueixin al creixement econòmic i generació de llocs de treball a través dels PERTE (Projectes Estratègics per la Recuperació i Transformació Econòmica).

Continguts

Quants PERTE hi ha?

Actualment s’han aprovat onze PERTE, sent el darrer el de l’Economia Social (ES) i les cures, aprovat el 31 de maig del present any, que busca potenciar el desenvolupament i modernització transversal del sector social a través de diferents accions, entre els quals està la creació de programes dirigits a l’emprenedoria, a la inserció sociolaboral, o la millora de les cures en l’atenció primària.

Què origina el PERTE de l’ES?

El PERTE de l’ES genera la possibilitat de guiar els Fons Europeus a l’ESS (Economia Social i Solidària), iniciatives socioeconòmiques, d’organitzacions i empreses que tenen propòsits socials explícits, orientades pels principis i valors de la cooperació, solidaritat, equitat, inclusió, sostenibilitat, participació, autogestió democràtica i el compromís amb la comunitat, reforçant i promovent així el teixit social.

Com podem saber més de l’ES?

Durant aquests mesos s’han estat oferint múltiples formacions dedicades als Fons Next Generation perquè persones i empreses coneguin més sobre ells i com poder accedir-hi. Un exemple de va ser la que hi va haver aquest dimarts 13 de setembre, organitzada per la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, on es van explicar diferents temes relacionats amb el PERTE d’ES.

Quins són els principals objectius del PERTE d’ES i les cures?

Els principals objectius són tres:

I. L’impuls i desenvolupament de l’economia social espanyola i el seu potencial transformador (ex. millorar la competitivitat entre les PIME del sector social per afrontar la transformació digital i mediambiental).

II. L’enfortiment dels serveis avançats en l’àmbit de les cures, accessibles i centrades en les persones (ex. fer una educació, qualificació i requalificació digital i sostenible).

III. La configuració del Hub de Vanguardia en l’ES al servei de la transferència i intercanvi de coneixement.

Quines accions s’han realitzat?

Algunes de les actuacions recollides en el PERTE de l’ES són el pla de suport i cures de llarga duració, desinstitucionalització d’equipaments i tecnologia, el pla de modernització dels Serveis Socials, i l’impuls i desenvolupament de l’ES espanyola.

Com es propulsarà l’ES d’aquesta manera?

L’ES està dividida en cinc programes, els quals tindran les seves pròpies convocatòries i subvencions a escala estatal.

Quins són aquests programes?

Programa Transforma: Dirigit a la conversió en fórmules de l’ES.

Programa Iniciativa: Per la creació i consolidació d’entitats de l’ES amb caràcter innovador (cooperatives de plataforma) i l’emprenedoria juvenil.

Programa Digit: Per la digitalització de les empreses (ex. Kit Digital).

Programa Aliances: Promoció de xarxes cooperatives, mesures de capacitació i formació.

Programa Sostenible: Per l’impuls de les transicions sostenibles i inclusives d’empreses i de col·lectius en situació de vulnerabilitat. 

Com ens podem preparar de cara a les convocatòries?

A la mateixa formació es va recomanar que abans de sol·licitar la subvenció, es tingui preparat amb antelació els projectes a presentar, ja que hi haurà poc temps per demanar-la (entre quinze dies i un mes).

Dues claus per anticipar-se són:

I. Conèixer i investigar sobre el PERTE de l’ES i les cures (si el projecte entra dins d’un programa amb subvenció o no).

II. Estar atent a la publicació de les bases de les convocatòries d’ajudes de l’ES. Es pot trobar més informació a la web del CEPES.

Si us interessa inscriure-us en alguna sessió per conèixer sobre el que s’està coent, en el següent enllaç trobareu un llistat de les pròximes formacions (totalment gratuïtes), i una petita descripció d’elles.

Quedem a la vostra disposició per a resoldre qualsevol dubte o qüestió que se us plantegi.

 

Picture of Fika Economistes i Advocats
Fika Economistes i Advocats

Leave a Reply

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox:

%d bloggers like this: